Preskočiť na obsah

Sekule opäť ožijú jarmokom

Zverejnené 15.3.2022.

Jedným z najvýznamnejších kultúrno-spoločenských podujatí obce Sekule je Sekulský jarmok remeselníkov. Tento jarmok predstavuje návrat k tradíciám dávnych remesiel dôležitých pre život a rozvoj obce.

V poradí 21. Sekulský jarmok remeselníkov v novom termíne (14.máj) sľubuje opäť predviesť obec v najlepšom svetle. Po celom centre obce budú rozvoniavať čerstvé jedlá, ktoré v sebe tiež nesú tradíciu a pripravovať ich budú pre Vás miestne organizácie.

Na jarmočnisku bude veľké množstvo stánkov s rôznym zameraním a ponukou. V každom jednom obvykle cítiť šikovnosť, tradíciu i nápaditosť, tak ako na celom jarmoku. Chceme aby Sekulský Jarmok remeselníkov vyrástol. Stretnete tu priateľov, rodinu a známych, ochutnáte, nakúpite, poklebetíte a deti majú možnosť sa do sýtosti vyjašiť.

Medzi účastníkmi a hosťami Sekulského jarmoku remeselníkov nebudú chýbať zástupcovia okolitých obcí. Každoročnou návštevou zo zahraničia bývajú tiež delegácie zo spriatelených, družobných obcí, ktorými sú moravské Ždánice a Týnec. Prinášajú so sebou svoje ľudové umenie a remeslené výrobky. Potom na pódiu v takmer celodennom bloku vystúpi množstvo hudobných a tanečných skupín i jednotlivých interpretov.

PROGRAM:

8:00

Otvorenie XXI. Jarmoku

9:00

ZUŠ Sekule

10:00

BÚRANKA

11:30

LANŠPER

13:00

SOKOLY

15:00

ANDER Z KOŠÍC A KONYARE

17:00

TOMBOLA

Informácie pre predajcov nájdete tu:

PROGRAM PLNÝ SKVELÝCH HOSTÍ

Kapela SOKOLY

Sokoly sú prvou slovenskou hudobnou skupinou, ktorá spája ľudovú pieseň a populárne piesne iných žánrov do spoločnej melódie. Tento ich osobitý štýl začali vytvárať v úspešnom televíznom projekte Ondreja Kandráča  „Všetko čo mám rád“ ktorý od roku 2017 vysiela televízia JOJ.

Členovia kapely majú za sebou dlhoročnú umeleckú kariéru v rôznych zoskupeniach a projektoch. Cit pre ľudovú tvorbu a invenčnosť je pre zoskupenie SOKOLY príznačné.

„Mám možnosť s chalanmi hrať v relácii Všetko čo mám rád a musím povedať, že im to fantasticky šlape a ladí,“ Ondrej Kandráč.

Pesnička Daj pusu v podaní kapely Sokoly:

Obsadenie: Radoslav Duda – akordeón (spev), Andrej Zahorec – husle (spev), Juraj Kyseľ – kontrabas, Robo Hatala – bicie (spev), Marek Neumahr – cimbal (spev)


Kapela KONYARE a Ander z Košíc s programom ANDER Z KOŠÍC – 50 ROKOV NA SCÉNE.

„Ľudze mojo“ – presne takto sa zvykne prihovárať Ander z Košíc (vlastným menom Ján Pisančin) divákom. Už päťdesiat rokov zabáva ľudí a rozdáva dobrú náladu. Najčastejšie vystupuje na javisku, prípadne vydal na cédečkách svoje monológy rozprávané v špecifickej podobe východniarskeho nárečia tzv. Anderovčine. Vie svoj monológ prispôsobiť poslucháčovi tak, aby vždy jeho humoru porozumel. A čo je dôležité, vždy si na svojich fanúšikov nájde čas a prehodí s nimi nejaké to slovo, či dá autogram.

A OD PREŠOVA… hádam najznámejšia ľudová pieseň pochádzajúca z regiónu Šariš, ale aj slogan, ktorý si vo svojich začiatkoch osvojila hudobná skupina KONYARE. Svojim fanúšikom sa snažia prinášať umelecký zážitok prostredníctvom temperamentného prevedenia slovenských, šarišských, rusínskych, zemplínskych a rómskych piesní.

Obsadenie: Barbara Šalamunová – husle (spev), Anton Kónya – cimbal (spev), Peter Škerlík – klarinet, zobcová flauta (spev), Vladimír Žigmund – kontrabas (spev), Slavomír Sirotňák – akordeón (spev), Róbert “Skippy” Hatala – bicie nástroje (spev) a sólo spev Vladimíra Keselicová.


DH BÚRANKA

DH Búranka vznikla v máji roku 2004 a nadviazala na tradíciu dychových hudieb v Borskom Mikuláši, ktorá siaha až do roku 1918. Členovia kapely sa počas jej pôsobenia menili, ale nájdu sa aj takí, ktorí sú v DH Búranka od jej vzniku.

Vekový priemer kapely je 27 rokov. Kapelníkom DH Búranka je Milan Fila. DH Búranka sa už od svojho vzniku aktívne zapája do kultúrneho života v obci (fašiangy, dožinky, Záhorácka 20,…). Taktiež organizuje mnohé akcie ako napríklad  (Muzikantský ples, Prehliadka dychových hudieb…). Vo svojej činnosti spolupracuje s OÚ Borský Mikuláš, s Dobrovoľným hasičským zborom, s tanečným  súborom SLZA a moravskou kamarátskou dychovkou Dambořanka.

Okrem vystúpení v domácej obci Borský Mikuláš sa DH Búranka predstavila na viacerých koncertoch a prehliadkach na Slovensku a dokonca aj v susednej Českej republike, Rakúsku a Maďarsku.   


FOLKLÓRNA SKUPINA LANŠPER

Folklórna skupina Lanšper vznikla na sklonku roku 2016 v obci Závod. Za jej vznikom stála snaha zachovať piesne, ktoré sa spievali pri rôznych príležitostiach aj v našej obci.

Skupina si svoj názov zvolila podľa časti chotára, ktorý sa nachádza pri rieke Morava a odkazuje nielen na ústredný vodný živel, ale je zároveň metaforickým pojivom ľudí, dedín, prírody a tradície. Už od svojich začiatkov skupina čerpala z bohatej studnice piesní svojho kraja a v tejto činnosti naďalej pokračuje. Jej krojové oblečenie je priamo späté s „filozofiou Lanšpéru“. Reprezentuje dediny Závod, Sekule, Moravský Svätý Ján a priľahlé mlynárske osady, ktoré patrili pod svätojánske panstvo, preto nazývame aj tento typ kroja ako „svätojánsky“.

Oblasť dolného Záhoria bola vždy folklórne veľmi bohatá. Janko Blaho ju nazýval „tvrdé jadro Záhoria“. Kroje, tance aj piesne sa tu v mnohých dedinách zachovali veľmi dlho. Ešte dnes žijú pamätníci, ktorí poskytujú skupine cenné informácie a piesne pre ich folklórnu činnosť. Pri tvorbe Lanšper takisto čerpá z rôznych etnografických materiálov, miestnych spevníkov a publikácií (Záhorácké pjesničky, Eva Studeničová spieva,…)

Folklórna skupina Lanšper v Zem spieva – RTVS

Informácie pre predajcov nájdete tu:

DM